domingo, 1 de abril de 2012

EFEMÈRIDES FINAL GUERRA CIVIL ESPANYOLA

PARTE FINAL GUERRA CIVIL ESPANYOLA SIGNAT PER FRANCISCO FRANCO

Avui es compleixen anys del final de la guerra civil espanyola, la més incivil i cruel  de totes (puix es produeix entre germans).i la que més litres de tinta ha fet correr a historiadors i periodistes d'arreu del món.
Els fets històrics que propícien tan brutal aconteixement cal cercar-los en la revol.lucio industrial, que com els aconteixements que estan succein ara, els avenços de la R.I. beneficien  uns pocs en detreniment de la majoria.
Més endevant, a finals del segle 19 i principis del segle 20 la classe treballadora es comença a revelar i  a unir-se per lluitar contre aquestes condicions de vida infrahumanes i és crean els sindicats, especialment el confederal de la CNT, el més important d' Espanya, que és contestat pels pistolers del governador civil de Barcelona d' infaust record SEVERIANO MARTINEZ ANIDO amb comtinuats atemptats cap als seus liders (Salvador Seguí, "el noi del sucre", Francesc Layret, Ferrer i Guardia, etc)
Durant la primera Guerra Mundial (1914), Espanya, que és neutral, fabrica incesantment pels dos blocs en lluita. Les mines del nord d' Espanya vomiten material per l' industria de guerra i l' industria catalana del vidre (de gran importància pel sector farmacèutic dels països combatents) no para de fabricar per les potències combatents. Tal és la demanda de mà d' obra hi ha a Catalunya que comença  a acudir l' immigració.
Primer desde l' interior de Catalunya cap a Barcelona i la seva conurbanació, especialment l' Hospitalet de Llobregat. després vindran desde Castelló de la Plana, València Alacant, Murcia i finalment Andalucia. A tots ells s' el's anomena "els murcianos". Venien en un "bus" a quí el aleshores jove aprenent de  periodiste Carles Sentís i Anfruns va batejar en el seu  impresentable llibre que va escriure, disfreçat i viatjant en ell, com el TRANSMISERIANO.
Les condicions de treball durant aquesta època varen aguditzar encara més les tensions entre la classe treballadora i els propietàris de les fàbriques. Els treballadors eren sotmesos a horaris i condicions de treball veritablement indignes.i inhumanes. Una merda d' encarregat et podia fotre una bofetada tranquilament.
La dreta espanyola tenia la màxima representació en la CEDA (Confederació Espanyola de Dretes Autònomes) i la classe treballadora en el sindicat confederal de la CNT (confederació nacional de treballadors) malgrat que la UGT començaba a crèixer i fer-se popular entre la classe treballadora.
Durant el més de Juliol de 1936 la dreta comença a tramar el cop militar que derivarà en la Guerra Civil Espanyola. Franco (que en principi no habia d' encapçalar l' exercit) és preguntat per les condicions i situació de l' exercit al nord d' Àfrica. La resposta és proporcionada per una senyoreta que durant els actes dels Sant Fermins a Pamplona (on aprofitant la festa i el descontrol s' hi troben reunits el general Emilio Mola i Vidal (ideòleg anomenat en clau "EL DIRECTOR") juntament amb altres "capitostes", i entrega un fullet que duia amagat sota el cinturó amb les següents paraules en clau: GEOGRAFIA MILITAR INSUFICIENTE. Franco no tenia pressa.  S' acorda que el cap vissible del cop d' estat sigui el general José Sanjurjo Sacanell mort en accident d' aviació el 20 de Juliol mentre es desplaçaba de Portugal a Espanya per posar-se al front de l' exercit. D' aquí que finalment es decidís que fos Franco qui encapçalés el cop d' estat.
El dia 12 de Juliol del 1936 és assessinat a Madrid pels pistolers de la CEDA de José María Gil Robles  el cap de la Guardia d' Assalt (cos policial republicà) José del Castillo, fet que és contestat amb l' assessinat l' endemà mateix del parlamentari dretà José Calvo Sotelo. Aquests dos aconteixements són considerats per la majoria dels historiadors com els catalitzadors del cop d' estat que esdevindrà en Guerra Civil..
Aquesta cruenta guerra acabarà tal dia com avui de l' any 1939. El parte del final de la guerra diu: (sic) " En el dia de hoy, cautivo y desarmado el ejercito rojo han alcanzado las tropas nacionales sus últimos objetivos militares. La guerra ha terminado. Fdo: El generalísimo Franco. Burgos, 1 de Abril de 1939."

No hay comentarios: